Sposób przygotowania:
Jabłecznik z krememEtap 1
Na początek przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Gdy cukier się już wyczerpie dodajemy po 1 żółtki ubijając. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na brytfankę wyłożona papierem i pieczemy. ok. 30 minut.
Etap 2
Jabłka obieramy i wydrążamy i kroimy na ćwiartki.
Etap 3
Następnie jabłka spiekamy w malakserze i dusimy przez ok. 30 minut, po tym czasie mieszamy z galaretkami, po lekkim ochłodzeniu wykładamy ciepłą masę jabłkowa na biszkopt. Pozostawiamy do stężenia.
Etap 4
Następnie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Wykładamy krem na zimną masę jabłkową. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
Etap 5
Na koniec przygotowujemy polewę. Jajko ubić na parze z cukrem. następnie ciągle ubijając dodać kakao, a na koniec rozpuszczoną gorącą margarynę. Polewą polać ciasto, schłodzić.