renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Jabłecznik z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłecznik, ciasto z jabłkami, szarlotka - zwał jak zwał - ważne że smakuje obłędnie. Idealny deser.

Jabłecznik z kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik z kremem

 

 

  • Warstwa jabłkowa:
  • 1500 g jabłek
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

 

  • Krem:
  • 250 g śmietany kremówki 30% schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kremem

Etap 1

Jabłecznik z kremem
Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut w 170 stopniach.

Na początek przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając. Gdy cukier się już wyczerpie dodajemy po 1 żółtki ubijając. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na brytfankę wyłożona papierem i pieczemy. ok. 30 minut.

Etap 2

Jabłecznik z kremem
Jabłka po obraniu, wydrążamy i kroimy na ćwiartki.

Jabłka obieramy i wydrążamy i kroimy na ćwiartki.

Etap 3

Jabłecznik z kremem
Ciepłą masę jabłkowo-galaretkowa wykładamy na biszkopt.

Następnie jabłka spiekamy w malakserze i dusimy przez ok. 30 minut, po tym czasie mieszamy z galaretkami, po lekkim ochłodzeniu wykładamy ciepłą masę jabłkowa na biszkopt. Pozostawiamy do stężenia.

Etap 4

Jabłecznik z kremem
Ciasto z kremem przechowujemy w lodówce żeby stężało.

Następnie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Wykładamy krem na zimną masę jabłkową. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.

Etap 5

Jabłecznik z kremem
Zwieńczeniem jabłecznika jest pyszna gęsta, polewa czekoladowa.

Na koniec przygotowujemy polewę. Jajko ubić na parze z cukrem. następnie ciągle ubijając dodać kakao, a na koniec rozpuszczoną gorącą margarynę. Polewą polać ciasto, schłodzić.