gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki jabłecznik z budynie piekłam i jadłam pierwszy raz. Był naprawdę pyszny i nieco inny od tradycyjnego jabłecznika

Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami

 

  • ciasto kruche

 

 

  • Dodatkowo

 

  • jabłka 1 kg po obraniu
  • budyń waniliowy 2 szt
  • cukier 3-4 łyżki
  • żurawina suszona
  • woda 500 ml
  • cynamon jeżeli lubimy do smaku
  • 1/2 szklanki wody do wymieszania budyniu

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami
Przygotowanie ciasta kruchego.

Orzechy wsypujemy do pojemnika blendera i mielimy nie trzeba całkiem na mąkę. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło siekamy. Można specjalną siekaczką albo ostatecznie nożem. Do mąki z masłem dodajemy cukier puder wbijamy jajko dodajemy żółtka, śmietanę, dodajemy proszek do pieczenia sól i wsypujemy mielone orzechy.

Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto można też zrobić robotem.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części większą na dno i mniejszą na górę. Większą część ciasta wykładamy tortownicę 28-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zrobić trochę wcześniej i schłodzić w lodówce. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i podpiekamy około 15-20 minut. W czasie jak podpiekamy ciasto przygotowujemy budyń z jabłkami.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Jak lubimy można posypać cynamonem. W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy. Tylko tyle, aby kostki jabłek się lekko podgotowały. Jeżeli lubimy słodkie ciasto to do jabłek można dodać trochę cukru.

Jak jabłka się lekko podgotują wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową. Do gorących jabłek dodajemy żurawinę. Odstawiamy.

Budynie rozmieszać w pól szklanki wody. Zagotować wodę w której gotowały się jabłka gotujemy budyń do gorącego budyniu wsypujemy jabłka. Tak przygotowane jabłka wylewamy na przygotowane ciasto.

Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy np gwiazdki i układamy na masie. Można je przygotować wcześniej podczas wałkowania spodu. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 40-45 minut.

Ciasto studzimy w tortownicy, aż budyń dobrze wystygnie.

POLECAM
Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami
Żeby zdjąć rant z tortownicy ciast musi być zupełnie zimne