Sposób przygotowania:
Jabłecznik z budyniem i gwiazdkami
Przygotowanie ciasta kruchego.
Orzechy wsypujemy do pojemnika blendera i mielimy nie trzeba całkiem na mąkę. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło siekamy. Można specjalną siekaczką albo ostatecznie nożem. Do mąki z masłem dodajemy cukier puder wbijamy jajko dodajemy żółtka, śmietanę, dodajemy proszek do pieczenia sól i wsypujemy mielone orzechy.
Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto można też zrobić robotem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części większą na dno i mniejszą na górę. Większą część ciasta wykładamy tortownicę 28-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zrobić trochę wcześniej i schłodzić w lodówce. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i podpiekamy około 15-20 minut. W czasie jak podpiekamy ciasto przygotowujemy budyń z jabłkami.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Jak lubimy można posypać cynamonem. W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy. Tylko tyle, aby kostki jabłek się lekko podgotowały. Jeżeli lubimy słodkie ciasto to do jabłek można dodać trochę cukru.
Jak jabłka się lekko podgotują wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową. Do gorących jabłek dodajemy żurawinę. Odstawiamy.
Budynie rozmieszać w pól szklanki wody. Zagotować wodę w której gotowały się jabłka gotujemy budyń do gorącego budyniu wsypujemy jabłka. Tak przygotowane jabłka wylewamy na przygotowane ciasto.
Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy np gwiazdki i układamy na masie. Można je przygotować wcześniej podczas wałkowania spodu. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 40-45 minut.
Ciasto studzimy w tortownicy, aż budyń dobrze wystygnie.
POLECAM
Orzechy wsypujemy do pojemnika blendera i mielimy nie trzeba całkiem na mąkę. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło siekamy. Można specjalną siekaczką albo ostatecznie nożem. Do mąki z masłem dodajemy cukier puder wbijamy jajko dodajemy żółtka, śmietanę, dodajemy proszek do pieczenia sól i wsypujemy mielone orzechy.
Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto można też zrobić robotem.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części większą na dno i mniejszą na górę. Większą część ciasta wykładamy tortownicę 28-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można zrobić trochę wcześniej i schłodzić w lodówce. Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i podpiekamy około 15-20 minut. W czasie jak podpiekamy ciasto przygotowujemy budyń z jabłkami.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Jak lubimy można posypać cynamonem. W garnku zagotować 500 ml wody dodajemy jabłka i chwilę gotujemy. Tylko tyle, aby kostki jabłek się lekko podgotowały. Jeżeli lubimy słodkie ciasto to do jabłek można dodać trochę cukru.
Jak jabłka się lekko podgotują wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową. Do gorących jabłek dodajemy żurawinę. Odstawiamy.
Budynie rozmieszać w pól szklanki wody. Zagotować wodę w której gotowały się jabłka gotujemy budyń do gorącego budyniu wsypujemy jabłka. Tak przygotowane jabłka wylewamy na przygotowane ciasto.
Wałkujemy pozostałe ciasto i wycinamy np gwiazdki i układamy na masie. Można je przygotować wcześniej podczas wałkowania spodu. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 40-45 minut.
Ciasto studzimy w tortownicy, aż budyń dobrze wystygnie.
POLECAM
gusia1000