reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotki i jabłeczniki królują teraz w przepisach i nie ma co się dziwić, bo to wyjątkowo smaczne ciasta, a drzewka obrodziły mimo suszy.

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

Składniki:

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

Składniki na blachę 24x37 cm

  • 5 jajek M
  • 200 g cukru
  • 350 g mąki
  • 125 ml oleju
  • 250 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 jabłka

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

przygotowanie

Jabłecznik z cynamonową kruszonką
ciasto można przygotować bardzo szybko, ale trzeba dokładnie wymieszać

Jabłka kroimy na ćwiartki,obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy do połączenia.

Tak samo postępujemy z tymi mokrymi.

Do mokrych wsypujemy składniki suche i mieszamy tylko do połączenia się składników.

przygotowanie

Jabłecznik z cynamonową kruszonką
jeżeli uzyjecie innych owoców to nie dodajemy już cynamonu

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Na górę układamy jabłka- ja postawiłam je i wbiłam w ciasto.

Na górę przygotowujemy kruszonkę

Wszystkie składniki rozrabiamy tak długo aż się połączą i powstaną grudki- równomiernie rozsypujemy na cieście.

pieczenie

Jabłecznik z cynamonową kruszonką
Jabłka najlepiej użyć te mało soczyste, lub trzeba będzie wydłużyć nieco czas pieczenia

Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 45-50 minut,

Upieczone studzimy i ewentualnie można posypać jeszcze cukrem pudrem, ale według mnie jest wystarczająco słodkie.