Sposób przygotowania:
Jabłecznik/Szarlotka
Wykonanie: Ciasto:1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.2. Jedną część rozwałkować na rozmiar brytfanki lub wykleić nim brytfankę (co preferuję). Masa:1. Obrane i pokrojone jabłka wrzycamu do garnusza z grubym dnem, podlewamy lekko wodą, tak by zakryć tylko dno i gotujemy.2. Podczas gotowania dodajemy cukier, cynamon. Tak akby jabłka nabrały słodszego smaku, ale nie mogą być także za słodkie.Kiedy będziemy gotować, a masa nadal będzie zbita dolać jeszcze trochę wody i ciągle dusić. Rzadko jednak tak się zdarza, często bowiem owoce puszczają swój własny sok.3. Kiedy zdecydujemy się na dodanie syropu klonowego lub migdałów należy postąpić tak: Pod koniec duszenia, dodajemy syrop klonowy i mieszamy jeszcze ok.2 minut.4. Migdały należy osobno podprażyć i albo po ściągnięciu masy z ognia wmieszać w nią lub wysypać na dolną część ciasta.5. Teraz na blaszkę, gdzie mamy jedną część ciasta wykładamy ciepłą masę jabłkową,a na to wykładamy drugą część ciasta. Można posypać jeszcze wierzch ciasta cynamonem, nie jest to jednak konieczne.6. Piec w temperaturze 180stopni, do zarumienienia obu placków. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
haniakson