Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jabłka na zimę - duszone i skórki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

jabłka duszone będą do szarlotki a skórki na pyszną herbatkę

Jabłka na zimę - duszone i skórki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka na zimę - duszone i skórki

 

  • ok. 5 kg jabłek
  • 12 łyżek cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłka na zimę - duszone i skórki
jabłka umyłam i osuszyłam. Cienko obierałam, przekrawałam na ćwiartki i usuwałam gniazda nasienne- skórki sukcesywnie trafiały na sita suszarki do warzyw i owoców - ułożone niezbyt ciasno suszyły się kilka godzin. Kawałki obranych jabłek od razu trafiały do dużej miski napełnionej zimną wodą z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym - nie ściemnieją. Gdy naszykowałam mniej więcej połowę odcedziłam je, pokroiłam w grubą kostkę i przełożyłam do garnka. Dolałam sok z cytryny oraz kilka łyżek zwykłej wody. Dusiłam pod przykryciem, na malutkim ogniu, ok. 30 minut. W tym czasie obrałam i pokroiłam resztę jabłek. Gdy pierwsza partia była uduszona i kawałki owoców prawie się rozpadły dorzuciłam drugą część, wymieszałam. Dodałam cukier - jeśli macie słodkie jabłka możecie z niego zrezygnować - i dusiłam jeszcze ok. 20 minut. Część jabłek rozpadnie się na mus a część będzie jeszcze w kawałkach. Masę przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam. Pasteryzowałam 30 minut wstawiając słoje do garnka, którego dno wyłożyłam ściereczką, i zalewając gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Trzeba pamiętać, że wlewamy tę wodę gorącą jeśli wstawiamy słoje z gorącym przetworem - gdyby zawartość słoików była zimna wlewamy do garnka zimną wodę a czas pasteryzacji liczymy od zagotowania. Po zapasteryzowaniu wyjęłam słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i odstawiłam je do wystudzenia do góry dnem. Ususzone skórki trochę rozkruszyłam i przełożyłam do szczelnie zakręcanych pojemników - zalewa się taki susz wrzątkiem i zaparza przez kilka/kilkanaście minut. Można zaparzać skórki same albo mieszać je z innymi suszonymi owocami czy ziołami.
Jabłka na zimę - duszone i skórki
umyte owoce obierałam cienko - cząstki wrzucałam do miski z zakwaszoną wodą
Jabłka na zimę - duszone i skórki
skórki ułożona na sitach trafiły do suszarki
Jabłka na zimę - duszone i skórki
kawałki jabłek pokroiłam w dużą kostkę - połowę dusiłam aż się rozpadły a resztę dodałam tylko żeby się chwilę gotowały
Jabłka na zimę - duszone i skórki
w musie jabłkowym będą kawałki owoców - takie nadzienie do szarlotki lubimy najbardziej