Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Jabłka á la chez-soi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazdka nasienne. Cukier rozpuścić w szklance wody, krótko zagotować w syropie jabłka. Wyjąć ja

Jabłka á la chez-soi

Składniki:

Jabłka á la chez-soi

 

  • 6 jabłek
  • mała paczka kruchych herbatników
  • 10 dag owocowej konfitury
  • 50g masła
  • 50g cukru

  • krem:
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 50g mąki
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jabłka á la chez-soi
Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazdka nasienne. Cukier rozpuścić w szklance wody, krótko zagotować w syropie jabłka. Wyjąć jabłka z gotującego się syropu, wyłożyć w żaroodpornym naczyniu otworami po gniazdkach nasiennych do wierzchu. Otwory napełnić konfiturą owocową. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy wlewać powoli wrzące mleko zagotowane z cukrem waniliowym. Gotować na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia, stale mieszając. Tak przyrządzonym kremem zalać jabłka, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami, polać stopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 180-200 stopni 20 min.