Sposób przygotowania:
Jabłka na szarlotkę i nie tylko
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, a następnie pokroić w plasterki lub kostkę.
Przygotowane jabłka skropić wyciśniętym sokiem z cytryny ( dzięki temu jabłka nie ściemnieją) włożyć do garnka o grubym dnie z odrobiną wody i częścią cukru.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier oraz cynamon do smaku.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.
Tak przygotowaną gorącą masę jabłkową, przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
Słoiki dobrze zakręcić zakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Rada;
Do masy można dodać również (opcjonalnie ze trzy goździki) jeżeli ktoś lubi.
Słoiki można również dodatkowo pasteryzować.
Przygotowane jabłka skropić wyciśniętym sokiem z cytryny ( dzięki temu jabłka nie ściemnieją) włożyć do garnka o grubym dnie z odrobiną wody i częścią cukru.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać pozostały cukier oraz cynamon do smaku.
Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, często mieszając aby jabłka się nie przypaliły.
Tak przygotowaną gorącą masę jabłkową, przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.
Słoiki dobrze zakręcić zakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Rada;
Do masy można dodać również (opcjonalnie ze trzy goździki) jeżeli ktoś lubi.
Słoiki można również dodatkowo pasteryzować.