jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Jabłka pasteryzowane w syropie winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

jabłka pasteryzowane w syropie z winogron, znakomity gotowy deser

Jabłka pasteryzowane w syropie  winogron

Składniki:

Jabłka pasteryzowane w syropie winogron

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pasteryzowane w syropie winogron
Winogrona dokładnie umyć, oczyścić z szypułek, zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zagotować przetrzeć przez sitko. Uzyskany przecier dla zachowania ładnego zabarwienia można lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym, dodać cukier, zagotować. Obrane jabłka pokrajać w cienkie plasterki. Do słoików nalać do wysokości mniej wiecej 1/3 przygotowanego syropu, nałożyć jabłek nie ubijać, tylko lekko przycisnąć. Jabłka powinny być pokryte syropem. Słoje zamknąć i na 20 minut wstawić do pasteryzacji słoiki o pojemności 0,5 litra, większe pasteryzować 5 minut dłużej.