2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Słodki i aromatyczny deser z jabłek pod cytrynową bezą na biszkopcikach -oto ulubione łakocie dla małych i dużych łasuchów,idealne na domowy podwieczorek,najlepiej smakuje na ciepło.

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą

 

  • 70 dag winnych jabłek
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 3 białka jaj
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone pod cytrynową bezą
Biszkopciki pokruszyć,wsypać do ceramicznych małych kokilek do pieczenia. Jabłka oskrobać pokroić na kawałki lub grubsze plasterki.W rondelku rozpuścić masło z cukrem,dodać jabłka i chwilę poddusić wszytko razem dodać szczyptę cynamonu do smaku. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać pod koniec cukier puder i wlać sok z cytryny,zmiksować. Na pokruszone biszkopciki w foremkach wyłożyć jabłka a na wierzch posmarować cytrynową bezą. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiec około 20-25 minut aż beza się zrumieni.Podawać na ciepło choć na zimno również smakuje wybornie.
Jabłka pieczone pod cytrynową bezą
Jabłka przesmażamy z cukrem i masełkiem..
Jabłka pieczone pod cytrynową bezą
biszkopciki kruszymy układamy w kokilkach
Jabłka pieczone pod cytrynową bezą
białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cytryną
Jabłka pieczone pod cytrynową bezą
w kokilkach układamy warstwę jabłek przykrywamy bezą