cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Jabłka pod kołdrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie na październik

Jabłka pod kołdrą

Składniki:

Jabłka pod kołdrą

 

  • 35 dag ciasta kruchego
  • 1 kg jabłek Bramley (lub innych kwaśnych, np. szarych renet lub antonówek)
  • 7,5 dag cukru drobny kryształ
  • pół laski cynamonu
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 2 goździki
  • białko jajka do posmarowania powierzchni ciasta
  • 2–3 łyżeczki miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Jabłka pod kołdrą




Rozkrój jabłka i obrawszy uprzednio skórkę, gniazda nasienne powykrawaj. Obierki wszystkie ugotuj w małej ilości wody, aż przejdzie smakiem. Przecedź, dosłódź, dodaj pokruszony cynamon i podgotuj. W międzyczasie ułóż jabłka w formie, o bokach uprzednio wyklejonych ciastem. Nałożywszy pierwszą warstwę, posyp połową cukru i startą skórką z cytryny, i sok nań wyciśnij albo wlej kieliszek cydru, jeżeli jabłka świeżość swą utraciły. Ułóż pozostałe owoce, pocukrz i polej ugotowaną zalewą. Przykryj ciastem. Można dodać masło, jeśli potrawa podana ma być na gorąco. Kto chce, niech przyprawi marmoladą z pigwy czy pomarańczową albo goździkami dla zapachu. (M.R., wyd. 1806, s. 157)

Rozwałkuj ciasto tak, by pasowało do litrowej angielskiej formy do zapiekanek lub do głębokiego naczynia żaroodpornego (przymierz, odwracając formę do góry dnem), doliczając po 4 centymetry ciasta na wypełnienie brzegów. Zostaw na stolnicy, niech odpocznie.



Obierz, przekrój i wydrąż owoce. Włóż obierki i wycięte gniazda nasienne do garnka i wlej 125 ml / ? filiżanki wody. Gotuj na małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę, po czym przecedź do czystego rondelka. Dodaj trochę cukru i laskę cynamonu, gotuj na małym ogniu jeszcze przez dwie minuty. Zdejmij z ognia i zostaw do naciągnięcia.

Pokrój jabłka i połowę z nich ułóż na dnie naczynia. Posyp połową pozostałego cukru i startą skórką cytrynową, po czym dodaj resztę owoców, posyp cukrem, dodaj goździki i polej odparowanym kompotem.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Odetnij zewnętrzny brzeg rozwałkowanego ciasta na około 2 i pół centymetra, wyklej nim brzeg naczynia i zwilż, zwłaszcza w miejscu schodzenia się końców. Nałóż rozwałkowane ciasto na wałek i przykryj nim ostrożnie zapiekankę. Usuń wystające brzegi i sklej pokrywę z ciasta z paskami na brzegach naczynia. Możesz docisnąć widelcem, tworząc dekoracyjne rowki, podwinąć lub wykonać inny ozdobny rant. Wytnij na powierzchni ciasta niewielkie otwory w kształcie strzałki i postaw na sztorc powstałe w ten sposób języczki. Posmaruj powierzchnię ciasta białkiem. Możesz udekorować „kołderkę” listkami lub innymi ornamentami wyciętymi z ciasta, które także należy posmarować białkiem.

Piecz przez około 35–40 minut. Jeśli powierzchnia zacznie robić się za ciemna, przykryj ją delikatnie papierem do pieczenia. Podając zapiekankę na gorąco, podważ kilka ząbków z ciasta i ostrożnie włóż do otworów miękkie masło.



Przepis dla 6 osób