Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli można coś nazwać zdrowym deserem, to ten na pewno jest. Jabłka, miód, otręby, żurawina, masło i kokos…samo dobro z natury.

Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką

 

  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki otrębów
  • Kruszonka:
  • 3/4 szklanki otrębów owsianych
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Do wysmarowania naczynia:
  • łyżeczka masła
  • łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką
Obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłka posypujemy cynamonem i skórką z cytryny dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, otręby i znów dokładnie mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Składniki na kruszonkę miksujemy razem do momentu aż powstaną niewielkie grudki. Do naczynia wykładamy jabłka z żurawiną, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika na 25 – 30 min w 170 stopniach,po lekkim ostudzeniu możemy podawać.
Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką
Jabłka i wszystkie składniki nadzienia dokładnie razem mieszamy.
Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i wysypujemy wiórkami.
Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką
Składniki miksujemy aż powstanie przysłowiowy żwirek.
Jabłka pod otrębowo miodową kruszonką
Pieczemy aż się wierzch ładnie zarumieni, podajemy po lekkim ostudzeniu