jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jabłka w cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Puszyste ciasto i miękkie, orzeźwiające owoce w środku. Do tego cynamonowe wykończenie i mamy pyszne, tanie i szybkie w przygotowaniu danie:).

Jabłka w cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka w cieście

CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 duże jajko,
  • ok ¾ szklanki mleka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • około 5-6 jabłek,
  • olej do smażenia,
  • kopiata łyżka cukru pudru do posypania,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście

ETAP 1

Jabłka w cieście
Obrane jabłka kroimy w plastry

Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 0,5 cm. Ze środków wycinamy gniazda nasienne.

ETAP 2

Jabłka w cieście
Składniki ciasta umieszczamy w misce- miksujemy!

Do miski przelewamy mleko. Dodajemy do niego mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz jajko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Jabłka w cieście
Przygotowane jabłka maczamy w cieście

Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki owocowe maczamy w cieście.

ETAP 4

Jabłka w cieście
Jabłka zanurzone w cieście smażymy na złoty kolor

Wykładamy je na rozgrzany tłuszcz. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

ETAP 5

Jabłka w cieście
Do posypania przygotowujemy cynamonowy cukier

W miseczce łączymy cukier puder oraz cynamon. Cynamonowym cukrem pudrem posypujemy racuszki przed podaniem. Gotowe!


Tagi:

jabłka owoce