Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jabłka w cieście codzienne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jabłka obrać, wypestkowac i pokrajac w plastry. Przyrządzić ciasto: do mleka dodac

Jabłka w cieście codzienne

Składniki:

Jabłka w cieście codzienne

 

  • 4 winne jabłka
  • 1 jajko
  • 1 szkl zsiadłego mleka
  • tyle mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście codzienne
Jabłka obrać, wypestkowac i pokrajac w plastry. Przyrządzić ciasto: do mleka dodac żółtko i wsypać makę, wymieszać. Ubić z białka pianę, dodac do ciasta i delikatnie wymieszzać.Maczać w cieście jabłka obtoczone w mące i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Rumiane i osączone posypac cukrem pudrem z wanilią.