Sposób przygotowania:
Jabłka w cieście francuskimPrzygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.
Plasterki jabłek mieszamy z sokiem z cytryny,cukrem i cynamonem.
Przygotowanie ciasta:
Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy krążki troszkę większe od szklanki. W połowie każdego krążka wykrawamy malutką foremką w kształcie serca po 3 małe dziurki. Na drugiej połowie krążków bez dziurek układamy po plasterku jabłka.
Białkiem za pomocą pędzelka smarujemy brzegi krążków. Składamy krążki na pół. Za pomocą widelca dociskamy brzegi ciasta.
Etap końcowy:
Tak przygotowane ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy ciasteczka. Posypujemy je cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200-220 stopni i pieczemy do zrumienienia ok. 12-15 min.