Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Jabłka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie do wykonania ciasteczka z jabłkami i cynamonem z gotowego ciasta francuskiego. Idealne do kawy.

Jabłka w cieście francuskim

Składniki:

Jabłka w cieście francuskim

 

dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście francuskim

Przygotowanie jabłek:

Jabłka w cieście francuskim
Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki.

Plasterki jabłek mieszamy z sokiem z cytryny,cukrem i cynamonem.

Przygotowanie ciasta:

Jabłka w cieście francuskim
Na jednej połowie krążków bez dziurek układamy po plasterku jabłka

Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy krążki troszkę większe od szklanki. W połowie każdego krążka wykrawamy malutką foremką w kształcie serca po 3 małe dziurki. Na drugiej połowie krążków bez dziurek układamy po plasterku jabłka.

Białkiem za pomocą pędzelka smarujemy brzegi krążków. Składamy krążki na pół. Za pomocą widelca dociskamy brzegi ciasta.

Etap końcowy:

Jabłka w cieście francuskim
Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem

Tak przygotowane ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym żółtkiem smarujemy ciasteczka. Posypujemy je cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 200-220 stopni i pieczemy do zrumienienia ok. 12-15 min.

Tagi:

ciastka