Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka w winnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jabłka w cieście są popularne i zawsze smakują

Jabłka w winnym cieście

Składniki:

Jabłka w winnym cieście

 

  • 1 kg jabłek
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki białego wina
  • sól,
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w winnym cieście
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w okrągłe plastry i grubości 1 cm. Jajka wbić do głębokiej miski, dodawać stopniowo przesianą mąkę na przemian z winem, szczyptę soli i cukier, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, plasterki jabłek zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.