mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Jabłka z cynamonem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna marmolada do ciast, naleśników, pączków

Jabłka z cynamonem 3

Składniki:

Jabłka z cynamonem 3

 

  • 3 kg słodkich jabłek
  • szkl. cukru
  • 1 cukier żelujący
  • 3 łyżki cynamonu,

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z cynamonem 3
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Wstawiamy do rondla, zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy już się rozpuszczą i będą wrzeć dosypujemy cynamon i cukier żelujący. Smażymy jeszcze ok. 10 min. Gorące nakładamy do małych słoików i pasteryzujemy jeszcze 10 minut we wrzącej wodzie. Jabłka te doskonale nadają się do wypieków drożdzowych, szarlotki czy naleśników. Smacznego.