Sposób przygotowania:
jabłka z kiślem
Jabłka obieramy ze skóry i gniazd nasiennych, kroimy w drobniejsze kawałki. Jabłka wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wody i prażymy do całkowitego rozgotowania się jabłek.Pod koniec smażenia gdy woda już odparuje dodajemy cukier do smaku ( ilość zależy od gatunku jabłek i swojego smaku) i rozrobiony w niewielkiej ilości wody kisiel, dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia,
edytaha
Babciagramolka
kuklik
ma konsystęcję musu można wekować stoi w lodówce tydzień my jadamy z chlebem ,bułką albo rogalem , a można z herbatnikami , waflamilub z tym co lubimy
bajtek
kuklik
ilość zależy od gatunku jabłek z papierówek wychodzi trochę mniej z zimowych trochę więcej tak mniej więcej 1 litr