Sposób przygotowania:
Jabłkowa pokusa
Należy przygotować niezbędne składniki, mąki przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć całe jajka oraz żółtka zmiksować z cukrem na jednolitą masę, dodać przesiane mąki- ziemniaczaną oraz pszenną, dodać olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i ciasto wylać do blaszki, którą należy wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną. Upiec biszkopt w temp. 190-200 stopni C prze około 50-60 minutach, upiec biszkopt, ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części. W dalszej kolejności należy wykonać krem, w tym celu jabłka umyć dokładnie, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach, następnie sok jabłkowy zagotować i na soku ugotować budynie śmietankowe, na koniec dodać starkowane jabłka. Całość zagotować, ostudzić. Na przygotowany biszkopt wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem. W dalszej kolejności wykonać piankę, w tym celu ubić białka na sztywną pianę, dodać 25 dag cukru i całość dobrze ubić na koniec dodać wiórki kokosowe. Piankę wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić jeszcze całość do piekarnika do temp. około 120 C na około 15-20 minut. Do momentu aż pianka będzie koloru złotego. Pozostawić do ostygnięcia.