natalia2004

natalia2004

Kucharz
[Przepisów: 8]

Jabłkowe muffinki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne muffinki z kruszonką, które zasmakują każdemu wielbicielowi szarlotki. Robi się je trochę dłużej niż tradycyjne muffinki, ponieważ musimy użyć do nich miksera.

Jabłkowe muffinki z kruszonką

Składniki:

Jabłkowe muffinki z kruszonką

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki startych jabłek (na dużych oczkach),
  • 3/4 szklanki cukru ,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli, gałki muszkatołowej i kardamonu,
  • kruszonkę: 1/4 kostki schłodzonego masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jabłkowe muffinki z kruszonką
Całe jajka ubijam mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, wlewam olej i miksuje dalej, do połączenia..Dodaję jabłka, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, mieszam delikatnie łyżką i przekładam do foremek do muffinek. Na kruszonkę: masło siekam nożem z cukrami. wsypuję mąkę i rozcieram w palcach, aż powstanie kruszonka - mogą być większe i mniejsze kawałki. Taką kruszonką posypuję obficie wierzch muffinek. Piekę ok.25 min w temp 190 stopni.