lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Jabłkowiec z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jabłkowiec z kruszonką-przepyszny

Jabłkowiec z kruszonką

Składniki:

Jabłkowiec z kruszonką

 

  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki soku jabłkowego
  • 2 sproszkowane śmietankowe budynie
  • 25 dag cukru
  • kostka masła
  • 40 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • jajo

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowiec z kruszonką
Budynie w proszku wymieszaj w 1/2 szklanki soku jabłkowego.Resztę soku zagotuj i ugotuj budyń.Masę budyniową wymieszaj z pokrojonymi w kostkę jabłkami.Masło stop.Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i zwykłym,dodaj roztopione masło,jajo.Zagnieć kruszonkę,większą połową kruszonki wylep formę do pieczenia wyłożoną pergaminem.Na to wylej masę z jabłkami.Na wierzch daj pozostałą kruszonkę.Wstaw ciasto do piekarnika na około 50 minut-190 st.