kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosty deser uwielbiany przez moje dzieciaki. Często robię go gdy odkryje, ze jabłka już się trochę pomarszczyły. Do crumble będą jak znalazł.

Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem

Składniki:

Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem

 

  • (na 4 porcje)
  • 4 średnie jabłka (najlepiej kwaśne)
  • pól szklanki soku jabłkowego lub dla dorosłych whisky
  • 50g miękkiego masła
  • mąka cukier
  • cynamon, imbir

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-cynamonowe crumble z imbirem
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Mieszamy z cynamonem i imbirem i układamy w kokilkach. Do każdej z naczynek dodajemy trochę soku/whisky. Z masła, mąki , cukru i odrobiny cynamonu zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią jabłka. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach C aż kruszonka się zarumieni.