Sposób przygotowania:
Crumble jeżynowo-jabłkowe :
Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla. Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .
kinga