Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Crumble jeżynowo-jabłkowe :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczny i prosty deser rodem z kuchni angielskiej .

Crumble jeżynowo-jabłkowe :

Składniki:

Crumble jeżynowo-jabłkowe :

 

  • ½ kg jabłek
  • ½ kg jeżyn
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 10 dag masła + do wysmarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej + do wysypania formy
  • 1 paczka biszkoptów ( 10 dag )
  • aromat waniliowy ( ½ łyżeczki lub 1 cukier waniliowy )

 

Sposób przygotowania:

Crumble jeżynowo-jabłkowe :
Jabłka obrać i pokroić w małe cząstki. Włożyć do rondla. Dodać jeżyny i1/2 szklanki cukru . Dusić aż sok się odparuje , a masa będzie mieć konsystencję dżemu, dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać . . Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Na dno pokruszyć biszkopty .Na biszkopty wyłożyć masę owocową . Z mąki, ½ szklanki cukru, aromatu waniliowego i masła zagnieść kruszonkę i posypać nią z wierzchu owocową masę . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , nastawiony na zapiekanie z góry. Piec crumble 25-30 minut , aż kruszonka zrobi się rumiana. Wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Podawać lekko ciepłe lub na zimno .Można dodatkowo podać udekorowane bitą śmietaną , albo z lodami waniliowymi .