2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

Jabłuszkowy mus do szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonałe do szarlotki z nutką pomarańczy...........

Jabłuszkowy mus do szarlotki

Składniki:

Jabłuszkowy mus do szarlotki

 

  • 2,5 kg winnych jabłek -antonówki
  • 35 dag cukru
  • 1 żelfiks
  • 2 łyżeczki pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Jabłuszkowy mus do szarlotki
Jabłka umyć oskrobać ,usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach lub w maszynce do mięs z nasadką do jarzyn wtedy będzie szybciej,wymieszać z żelfiksem i pokrojoną skórką pomarańczową ,włożyć wszystko do garnka z grubym dnem i cały czas mieszając zagotować .Gdy jabłka osiagną stan wrzenia dosypać cukier mieszając gotować jeszcze około 7-8 minut .Po czym wkładać do czystych wyparzonych słoików, zakrecać szczelnie i okrącić w gruby koc lub najlepiej zapasteryzować około 3 minuty w gotującej wodzie .Wtedy mamy całkowitą pewność że się nam nie zepsują.