Sposób przygotowania:
Jaglane drożdżówki z truskawkami i kruszonkąCiasto
Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki.
Zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut, do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka i miksuję blenderem na papkę.
ETAP 2:
Mąkę pszenną wsypuję do miski, mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto.
W trakcie zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Nadzienie
Przygotowuję nadzienie:
Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.
ETAP 5:
Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.
Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.
Słodkich wypieków!
SylaUla
2milutka
SylaUla-te płyty są rewelacyjne, żadnych rys na nich nie widać, myją się jak to szkło...łatwiejsze w utrzymaniu czystości niż czarne wiem bo mialam plytę na czarnym szkle ale oddałam mamie, ogólnie jestem zadowolona i ja do czarnej nie wrócę za żadne skarby :)
iziona
2milutka
Z kaszą ciastro drożdżowe jest pulchniutkie i rośnie jak szalone, zachęcam do wypróbowania :)
SylaUla