renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Sernik z rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik mocno kokosowy za sprawą kremu kokosowego i kuleczek rafaello. Bardzo wilgotny i aromatyczny.

Sernik z rafaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z rafaello

 

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 200 g kremu kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 10 kulek rafaello

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rafaello
Można kupić ser twarogowy i zmielić go 3 razy lub kupić ser już zmielony. Oddzielamy białka od żółtek i te ucieramy z cukrem pudrem. Ciągle ucierać i dodawać kolejno: trzykrotnie zmielony ser biały, kefir i krem kokosowy, a na koniec pianę ubitą z białek, budyń i pokruszone kulki rafaello. Przygotować tortownicę o śr. ok. 20 cm. Dno tortownicy wysypać płatkami migdałowymi i wyłożyć na nie masę serową. Piec sernik w kąpieli wodnej w 170 stopniach przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do ostygnięcia.
Sernik z rafaello
Oddzielone od białek żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Sernik z rafaello
Dno tortownicy wysypać płatkami migdałowymi
Sernik z rafaello
Do masy jajecznej dodawać kolejne składniki ciągle ucierając.
Sernik z rafaello
Na koniec dodać pokruszone kulki rafaello i wymieszać