kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jaglane trufle- edycja świąteczna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Odkąd spróbowałam trufli kokosowych,do głowy przychodzą mi różne połączenia. Zachęcam was do wypróbowania trufli świątecznych. Smak was nie zawiedzie.

Jaglane trufle- edycja świąteczna

Składniki:

Jaglane trufle- edycja świąteczna

 

  • 1 1/2 szklanki ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki domowej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Jaglane trufle- edycja świąteczna

ETAP 1:

Suszone śliwki i żurawinę posiekaj. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej ciepłą kaszę i za pomocą blendera zmiksuj masę na gładko.

Dodaj śliwki i żurawinę oraz skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszaj. Masę schłódź w lodówce co najmniej godzinę.
Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze, przesyp do miseczki.

Wyciąg masę jaglano-czekoladową z lodówki, odrywaj małe kawałki i formuj trufle. Każdą truflę obtocz w zmielonych orzechach włoskich.