Sposób przygotowania:
Jaglane trufle z marcepanem i skórką cytrynowąETAP 1:
Przygotowanie jest bardzo proste. Skórkę z cytryny pokrój w drobna kosteczkę, przełóż do rondla, posyp cukrem trzcinowym i dodaj 4 łyżki wody. Gotuj na malutkim ogniu aż skórka będzie szklista (u mnie kwadrans na bardzo małym ogniu.
Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku, jeszcze gorącą przełóż do pojemnika. Dodaj do niej połamaną czekoladę, marcepan pokrojony w kostkę. Poczekaj 5 minut, a następnie zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. do gotowej masy dodaj skórkę cytrynową,wymieszaj dokładnie, pojemnik przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij pojemnik, odrywaj kawałki masy i formuj w kulki ( u mnie 20 trufli).
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej, zamieszaj. Trufle ułóż na kratce kuchennej i oblej białą czekoladą. Każda truflę posyp startą skórka z cytryny. Trufle wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej godzinę. Po tym czasie może je przełożyć w papierki. Przechowuj trufle w lodówce.
SylaUla
kontakt1982
SylaUla faktycznie połączenie jest bardzo udane :) są dość słodkie ale tez mega pyszne :)