kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jaglane trufle z marcepanem i skórką cytrynową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trufle smakują po prostu rewelacyjnie, składniki komponują ze sobą po prostu idealnie. Wypróbujcie koniecznie.

Jaglane trufle z marcepanem i skórką cytrynową

Składniki:

Jaglane trufle z marcepanem i skórką cytrynową

 

  • składniki:

 

 

  • polewa:

 

Sposób przygotowania:

Jaglane trufle z marcepanem i skórką cytrynową

ETAP 1:

Przygotowanie jest bardzo proste. Skórkę z cytryny pokrój w drobna kosteczkę, przełóż do rondla, posyp cukrem trzcinowym i dodaj 4 łyżki wody. Gotuj na malutkim ogniu aż skórka będzie szklista (u mnie kwadrans na bardzo małym ogniu.

Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku, jeszcze gorącą przełóż do pojemnika. Dodaj do niej połamaną czekoladę, marcepan pokrojony w kostkę. Poczekaj 5 minut, a następnie zmiksuj wszystko blenderem na gładką masę. do gotowej masy dodaj skórkę cytrynową,wymieszaj dokładnie, pojemnik przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij pojemnik, odrywaj kawałki masy i formuj w kulki ( u mnie 20 trufli).

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej, zamieszaj. Trufle ułóż na kratce kuchennej i oblej białą czekoladą. Każda truflę posyp startą skórka z cytryny. Trufle wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej godzinę. Po tym czasie może je przełożyć w papierki. Przechowuj trufle w lodówce.