Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi
1. Zaczynamy od marchewki: Marchewki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód, ekstrakt waniliowy i olej, miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wsypujemy kaszę mannę, cynamon, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, marchewkę, rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy łyżką.
3. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 8 porcji.
Ciasto można upiec w foremce keksówce.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód, ekstrakt waniliowy i olej, miksujemy na puszystą masę przez kilka minut, następnie wsypujemy kaszę mannę, cynamon, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane, marchewkę, rodzynki i orzechy i dokładnie mieszamy łyżką.
3. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy, ja studzę na metalowej kratce.
5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 8 porcji.
Ciasto można upiec w foremce keksówce.