Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kokosowe jaglanki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasteczka kokosowe z kaszą jaglaną są oryginalne i bardzo smaczne. Łatwe i szybkie do przygotowania.

Kokosowe jaglanki Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kokosowe jaglanki

 

  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki kokosowej
  • 1/2 szkl wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 3-4 dag rodzynek
  • 1/2 szkl orzechów mieszanych ( włoskie, laskowe, nerkowce)

Sposób przygotowania:

Kokosowe jaglanki
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, oziębić. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, mąką kokosową i wiórkami. Następnie dodać starte na tarce zimne masło, olej i żółtka, wymieszać. Wsypać zimną kaszę, pokrojone orzechy i rodzynki, wyrobić.

Z ciasta formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozpłaszczyć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 12-15 minut).
Kokosowe jaglanki
Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.
Kokosowe jaglanki
Masło, żółtka i olej połączyć z suchymi składnikami.
Kokosowe jaglanki
Przygotowane w misce skłądniki razem wymieszać.
Kokosowe jaglanki
Dodać posiekane bakalie i zimną kaszę jaglaną.
Kokosowe jaglanki
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.
Kokosowe jaglanki
Formować ciasteczka, układać na blaszce, spłaszczyć widelcem.
Kokosowe jaglanki
Upiec na złoty kolor.