misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Jagnęcina z porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

łatwe i smaczne danie z jagnęciny....

Jagnęcina z porami

Składniki:

Jagnęcina z porami

 

  • 1 kg jagnęciny z udźca bez kości
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego’
  • 3 pory
  • łyżka suszonego estragonu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka posiekanego koperku lub natki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jagnęcina z porami
Z mięsa wykroić błony i tłuszcz, pokroić w kostkę, włożyć do salaterki, posypać solą, papryka, pieprzem, skórką otartą z wyszorowanej cytryny, skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Pory staranie umyć, osuszyć, pokroić na krótkie (2-3cm) kawałki. W rondlu rozgrzać smalec, szybko obsmażyć mięso na silnym ogniu, mieszając, posypać estragonem, dodać pokrojone pory, skropić gorącą wodą, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Pod koniec duszenia wlać wino wymieszane z przecierem pomidorowym. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką. Podawać z ryżem lub drobnymi kluseczkami, duszonymi buraczkami i surówką z kiszonych ogórków i cebuli.

Tagi:

beza bezy pory