Sposób przygotowania:
Jagnęcina z porami
Z mięsa wykroić błony i tłuszcz, pokroić w kostkę, włożyć do salaterki, posypać solą, papryka, pieprzem, skórką otartą z wyszorowanej cytryny, skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Pory staranie umyć, osuszyć, pokroić na krótkie (2-3cm) kawałki. W rondlu rozgrzać smalec, szybko obsmażyć mięso na silnym ogniu, mieszając, posypać estragonem, dodać pokrojone pory, skropić gorącą wodą, przykryć i dusić na niewielkim ogniu. Pod koniec duszenia wlać wino wymieszane z przecierem pomidorowym. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką. Podawać z ryżem lub drobnymi kluseczkami, duszonymi buraczkami i surówką z kiszonych ogórków i cebuli.