Sposób przygotowania:
Jagnięcina po włosku
Umyte rodzynki zalać 2-3 łyżkami wina, zostawić na godzinę. Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu mięso umyć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć sokiem z cytryny i tymiankiem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić resztą wina, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać posiekaną natkę, włożyć do mięsa, posypać je solą i pieprzem, podlać bulionem, piec około 80-90 minut. Miękkie mięso odkryć, polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i wlać wymieszaną z cukrem śmietanę, podgrzać. Pokroić w plastry, ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.