misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Jagnięcina po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Miękkie mięso polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i ...

Jagnięcina po włosku

Składniki:

Jagnięcina po włosku

 

  • jagnięci udziec bez kości 1,5 kg
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • tymianek suszony 1/4 łyżeczki
  • wino białe wytrawne 1 kieliszek•koniak 1 kieliszek
  • bób konserwowy 1 szkl
  • natka pietruszki posiekana 4-5 łyżek
  • śmietana 1 szkl
  • rodzynki 5 dag
  • płatki migdałowe 5 dag
  • olej 4-5 łyżek
  • cukier szczypt
  • spora cebula
  • marchewka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jagnięcina po włosku
Umyte rodzynki zalać 2-3 łyżkami wina, zostawić na godzinę. Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu mięso umyć, osuszyć, mocno wygnieść ręką, natrzeć sokiem z cytryny i tymiankiem. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, skropić resztą wina, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na patelni rozgrzać pozostały olej, zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę i marchewkę, chwilę smażyć mieszając, dodać posiekaną natkę, włożyć do mięsa, posypać je solą i pieprzem, podlać bulionem, piec około 80-90 minut. Miękkie mięso odkryć, polać koniakiem, zapalić, natychmiast z powrotem przykryć, a następnie wsypać rodzynki i wlać wymieszaną z cukrem śmietanę, podgrzać. Pokroić w plastry, ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Tagi:

beza bezy