Sposób przygotowania:
Jagodowa chmurka
Jajka oddzielić. Same żółtka jajek zmiksować z 10 dkg cukru wraz margaryną na puszysty kogel mogel. Dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łączymy składniki. Ciasto po równo rozkładamy na uprzednio przygotowane do pieczenia dwie blaszki. Z białek, 25 dkg cukru ubijamy pianę, którą gotową rozsmarowujemy na cieście i posypujemy płatkami migdała. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut- na złotawy kolor, a następnie schładzamy oba placki. owocową galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki przegotowanej wody. Tężejącą łączymy z owocami. W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, i dodajemy, mieszając, rozpuszczoną żelatynę. warstwy ciasta: spód I -śmietana-galaretka z owocami-śmietana- spód II