Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jagodowa zupa z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa jagodowa na zimno w upalne dni jest rewelacyjna.

Jagodowa zupa z kluseczkami

Składniki:

Jagodowa zupa z kluseczkami

 

  • 1/2 kg jagody leśnej ( borówki)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 żółtko
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jagodowa zupa z kluseczkami
Do miseczki wsypać mąkę, dodać całe jajko i odrobinę wody. Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować i pokroić w drobne kluseczki. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić, pozostawiając wodę z klusek. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietanką. Jagody oczyścić, umyć, zalać przestudzoną wodą z klusek, zmiksować. Następnie połączyć ze śmietanką, przyprawić do smaku cukrem. Na talerze wyłożyć kluseczki i zalać zupą. Podawać na zimno lub na ciepło.

Tagi:

jajko jajka