olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Jagodowe serniczki na zimno light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Małe co nieco z sezonowych owoców, w sam raz dla osób dbających o linię i lubiących zdrowe desery. Zamiast miodu lub syropu klonowego do dosłodzenia, możecie użyć stewii lub cukru (najlepiej brązowego).

Jagodowe serniczki na zimno light

Składniki:

Jagodowe serniczki na zimno light

 

  • 40 dag chudego twarogu,
  • 20 dag świeżych jagód,
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego (w zależności od upodobań),
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • ok. 60 ml wody.
  • Ponadto:
  • garść płatków migdałowych,
  • 1/2 szklanki jagód,
  • miód lub syrop klonowy do polania.

Sposób przygotowania:

Jagodowe serniczki na zimno light
1. Biały ser zmielić (jeden raz). Jagody umyć, dokładnie osączyć. Garść jagód odłożyć, resztę zmiksować ze zmielonym twarogiem, cukrem waniliowym oraz miodem lub syropem klonowym. Odłożone jagody rozgnieść widelcem, dodać do masy, wymieszać. 3. Żelatynę zalać 60 ml wody, zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!), lekko przestudzić i wlać do masy serowej szybko mieszając całość. 4. Masę serową przełożyć do foremek (np. do silikonowych, na muffinki lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach). Foremki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny, a najlepiej całą noc). 5. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Jagody umyć, osączyć. Serniczki wykładać na talerze, polać miodem lub syropem klonowym, posypać płatkami migdałowymi i jagodami.