Sposób przygotowania:
Jagodowe serniczki na zimno light
1. Biały ser zmielić (jeden raz). Jagody umyć, dokładnie osączyć. Garść jagód odłożyć, resztę zmiksować ze zmielonym twarogiem, cukrem waniliowym oraz miodem lub syropem klonowym. Odłożone jagody rozgnieść widelcem, dodać do masy, wymieszać. 3. Żelatynę zalać 60 ml wody, zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować!), lekko przestudzić i wlać do masy serowej szybko mieszając całość. 4. Masę serową przełożyć do foremek (np. do silikonowych, na muffinki lub umytych i osuszonych kubeczków po jogurtach). Foremki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godziny, a najlepiej całą noc). 5. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Jagody umyć, osączyć. Serniczki wykładać na talerze, polać miodem lub syropem klonowym, posypać płatkami migdałowymi i jagodami.