Sposób przygotowania:
Puszysty serniczek z jagodami
Mąkę, cukier wysypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę Kasię oraz śmietanę i żółtka. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Ciasto schładzamy ok 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę o średnicy 26cm. Pieczemy ok 20-25 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kruszymy drobno. Dodajemy aromat oraz margarynę Kasię i miksujemy. Gotowym ciastem wykładamy ponownie tortownicę i lekko dociskamy dłonią. Do wrzącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do żelatyny dodajemy z 2 łyżki jogurtu, a następnie wlewamy żelatynę do pozostałego jogurtu, miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie miksujemy. Gotową masę dzielimy na pół, wykładamy jedną część i posypujemy jagodami, a następnie wykładamy pozostałą masę i schładzamy ok 15-20 min. Przygotowujemy masę II. Do wrzącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Jagody zasypujemy cukrem i za pomocą blendera miksujemy. Dodajemy żelatynę i jeszcze chwilkę miksujemy, aż nam się składniki połączą. Gotową masę jagodową wylewamy na ciasto. Ponownie schładzamy ok 2h. Smacznego !!
marietta