IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Jagodowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mocno jagodowy serniczek na zimno. Smaczny i łatwy w przygotowaniu. Serniczek można przygotować na biszkopcie, jak również na ciasteczkowym spodzie.

Jagodowy sernik na zimno

Składniki:

Jagodowy sernik na zimno

CIASTO:

MASA:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 350 g jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na zimno

CIASTO

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, cukier waniliowy, oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy 24 cm. i pieczemy ok 20 min w temp. 175'C.
Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

MASA

2 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do przestygnięcia. Jagody blendujemy. Ser ubijamy mikserem dodając śmietanę kremówkę, cukier, oraz jagody.

Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dwie łyżki nakładamy do żelatyny i dokładnie mieszamy, tak by się zahartowała i żelatynę wylewamy do masy serowej, jeszcze chwilkę miksujemy i wylewamy na biszkopt. Sernik schładzamy w lodówce.