MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Sernik na zimno z musem jabłkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny sernik w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :)

Sernik na zimno z musem jabłkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na zimno z musem jabłkowym

 

  • okrągłe biszkopty
  • 2 opak. serka mascarpone (po 250 gram)
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • około 1,5-2 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z musem jabłkowym
Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy w osobnych miskach, po 1 szklance wrzątku na galaretkę. Jedno opakowanie mascarpone miksujemy, dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową i wylewamy ostrożnie (gdy masa będzie zbyt płynna biszkopty się nam podniosą i będą pływać) do tortownicy (u mnie 26cm) wyłożonej okrągłymi biszkoptami (tortownicę dobrze jest wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z drugim opakowaniem serka miksując go z galaretką jagodową. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do rondelka, podlewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał. 
Sernik na zimno z musem jabłkowym
Na ułożone biszkopty wykładamy ser z galaretką brzoskwiniową
Sernik na zimno z musem jabłkowym
Jabłka obgotowujemy i miksujemy na gładki mus, dodajemy galaretkę