czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodowy sernik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ostatnio dokuczają nam straszne upały, więc często przygotowuję desery na zimno.

Jagodowy sernik na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jagodowy sernik na zimno

 

 

  • Masa:
  • 70 dag półtłustego twarogu,
  • 40 dag jagód,
  • 3 czubate łyżki żelatyny,
  • 1,5 szkl. śmietanki 30%,
  • 25 dag cukru.

Sposób przygotowania:

Jagodowy sernik na zimno
1. Herbatniki zmiksować w blenderze lub rozkruszyć za pomocą wałka. Margarynę stopić, wymieszać z resztą składników. Gotową masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.

2. Twaróg zmielić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, podgrzewając, rozpuścić i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Jagody opłukać, zmiksować, dodać ser i cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dodawać letnią żelatynę. Na sam koniec dodać śmietankę. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Udekorować jagodami lub borówkami i miętą.
Jagodowy sernik na zimno
mase serową dokładnie ucieramy i wykładamy na gotowy spód