SUPERPRZEPIS

Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtem

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtem Więcej zdjęć (2)

Sernik pełen sezonowym owoców! Truskawki, jagody, twaróg i polewa czekoladowa- czyli smaki, które się doskonale uzupełniają! Polecam.

Składniki:

Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtem

Ciasteczkowy spód

  • 150 g pełnoziarnistych ciastek/herbatników
  • 50 g masła roztopionego

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperaturze pokojowej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80 g zmiksowanych jagód
  • 80 g zmiksowanych truskawek

Polewa

Dodatkowo

  • kilka truskawek i jagód do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtem

Ciasteczkowy spód

Ciastka/ herbatniki drobno pokruszyć, dodać do nich masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.

Masa serowa

Twaróg, jajka, ekstrakt, cukier, jogurt oraz mąkę zmiksować do połączenia się składników. Następnie podzielić powstałą masę na 3 równe części. Do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej truskawki, a do trzeciej nic nie dodawać. Masy wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 160 st.C około 60-90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty z wierzchu (czas pieczenia zależy od waszego piekarnika!) Upieczony ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa czekoladowa

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na sernik i schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i jagodami. Smacznego!

Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtem
Gotowy do zjedzenia sernik z jogurtem.