Sposób przygotowania:
Truskawkowo- jagodowy sernik z jogurtemCiasteczkowy spód
Ciastka/ herbatniki drobno pokruszyć, dodać do nich masło i wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.
Masa serowa
Twaróg, jajka, ekstrakt, cukier, jogurt oraz mąkę zmiksować do połączenia się składników. Następnie podzielić powstałą masę na 3 równe części. Do jednej dodać zmiksowane jagody, do drugiej truskawki, a do trzeciej nic nie dodawać. Masy wylać na ciasteczkowy spód. Piec w 160 st.C około 60-90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty z wierzchu (czas pieczenia zależy od waszego piekarnika!) Upieczony ostudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu do powstania jednolitej polewy. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na sernik i schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i jagodami. Smacznego!