migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik jagodowy na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mamy sezon na jagódki więc nie może zabraknąć jagodowego sernika na zimno. Sernik bardzo ciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem.

Sernik jagodowy na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik jagodowy na zimno

sernik

na wierzch

  • ok 200 g jagód
  • niebieska galaretka

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy na zimno
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia.

Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą być zmiksowane na gładki mus. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i zostawić na chwilę aby napęczniała.

Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyc masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.

Wszystko dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać zmiksowane jagody, ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę.

Wszystko dokładnie zmiksować aby składniki połączyły się z żelatyną. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Na masę serową od razu wyłożyć część jagód aby troche zatopiły się w masie.

Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Niebieską galaretę rozpuścić w ok 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Gdy masa w tortownicy nieco zastygnie wyłożyć resztę jagód. Zalać zimną galaretką.

Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. 
Sernik jagodowy na zimno
Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą być zmiksowane na gładki mus.
Sernik jagodowy na zimno
Do miski przełożyc masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera. Wszystko dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści.
Sernik jagodowy na zimno
Potem dodać zmiksowane jagody, ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę. Wszystko dokładnie zmiksować aby składniki połączyły się z żelatyną.
Sernik jagodowy na zimno
Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Na masę serową od razu wyłożyć część jagód aby troche zatopiły się w masie. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.

Tagi:

sernik owoce