Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy na zimno
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić do lodówki do schłodzenia.
Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą być zmiksowane na gładki mus. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i zostawić na chwilę aby napęczniała.
Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyc masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.
Wszystko dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać zmiksowane jagody, ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę.
Wszystko dokładnie zmiksować aby składniki połączyły się z żelatyną. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Na masę serową od razu wyłożyć część jagód aby troche zatopiły się w masie.
Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Niebieską galaretę rozpuścić w ok 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Gdy masa w tortownicy nieco zastygnie wyłożyć resztę jagód. Zalać zimną galaretką.
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Jagody zmiksować blenderem lub w rozdrabniaczu, nie muszą być zmiksowane na gładki mus. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i zostawić na chwilę aby napęczniała.
Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyc masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera.
Wszystko dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie porcjami dodawać resztę sera, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać zmiksowane jagody, ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać zimną płynną żelatynę.
Wszystko dokładnie zmiksować aby składniki połączyły się z żelatyną. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Na masę serową od razu wyłożyć część jagód aby troche zatopiły się w masie.
Tortownicę wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Niebieską galaretę rozpuścić w ok 450 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Gdy masa w tortownicy nieco zastygnie wyłożyć resztę jagód. Zalać zimną galaretką.
Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.