Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Jagodzianki babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sezon na jagody w pełni, więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem jagody otulone puszystym ciastem pieczone w formie na babeczki.

Jagodzianki babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki babeczki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 1/3szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka kruszonki

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki babeczki
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozetrzeć i pozostawić na 10 min, aż drożdże ruszą. Wsypać cukry, mąkę, sól, dodać żółtka i resztę ciepłego mleka. Połączyć wszystkie składniki. Masło rozpuścić i wlać do ciasta. Wyrabiać, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto będzie kleiste. Odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Podzielić ciasto na 24 części. Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na muffinki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego!
Jagodzianki babeczki
Zagnieść ciasto i dodać rozpuszczone masło.
Jagodzianki babeczki
Jagody wymieszać z cukrem i budyniem śmietankowym.
Jagodzianki babeczki
Każdą porcję ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód.
Jagodzianki babeczki
Babeczki pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

Tagi:

jajko jajka