Sposób przygotowania:
Jagodzianki babeczki
Zrobić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozetrzeć i pozostawić na 10 min, aż drożdże ruszą. Wsypać cukry, mąkę, sól, dodać żółtka i resztę ciepłego mleka. Połączyć wszystkie składniki. Masło rozpuścić i wlać do ciasta. Wyrabiać, aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto będzie kleiste. Odstawić przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość po ok 1-1,5 godz. zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Podzielić ciasto na 24 części. Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na muffinki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego!
olusssiAA
msewka