karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Jagodzianki według karolci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jagodzianki słodko-kwaśne idealne na przekąskę.

Jagodzianki według karolci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki według karolci

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki według karolci
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy odrobinę soli. Po 15 minutach wlewamy drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut ciasto aż zrobi się elastyczne. Wyrobione ciasto odkładamy na ok. 1 godzinę do czasu podwojenia objętości. Odstane ciasto dzielimy na części. Każdą z części rozpłaszczamy, nakładamy jagody, posypujemy cukrem pudrem i robimy sakiewki, które z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Smacznego :)
Jagodzianki według karolci
Składniki przez wymieszaniem.
Jagodzianki według karolci
Wyrobione ciasto.
Jagodzianki według karolci
Nałożony farsz jagodowy.
Jagodzianki według karolci
Jagodzianki przed upieczeniam.

Tagi:

jajko jajka