Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babeczki z czarnym sezamem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego - lekko karmelowe. Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne!

Babeczki z czarnym sezamem i rodzynkami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z czarnym sezamem i rodzynkami

5 sztuk:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 50g cukru kokosowego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babeczki z czarnym sezamem i rodzynkami

Masa:

Babeczki z czarn. sezam., cukrem kokos. i rodzynk.
Masę na babeczki należy wymieszać jedynie do połączenia się składników, ale dokładnie.

W jednej misce wymieszać jajko, roztopione i ostudzone masło, mleko, cukier, w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.

Następnie wszystko razem połączyć, a na końcu do ciasta wmieszać rodzynki z sezamem.

Wypełnianie papilotek:

Babeczki z czarn. sezam., cukrem kokos. i rodzynk.
Papilotki nie powinny być wypełnione całkowicie.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Pieczenie:

Babeczki z czarn. sezam., cukrem kokos. i rodzynk.
Babeczki piec do tzw. "suchego patyczka".

Babeczki piec w nagrzanym piekarniku do 180stC- przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka")