Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1088]

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zachęcona sukcesem porzeczkowych drożdżówek, które zniknęły w mgnieniu oka, postanowiłam zrobić domowe jagodzianki. Ciasto drożdżowe własnej roboty wraz z jagodowym nadzieniem połączyły się w pyszny, letni deser.

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • rozczyn:
  • 50 g drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • dodatkowo na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła

 

 

  • cukier puder do posypania jagodzianek

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem

Przygotowanie rozczynu

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem
Rozczyn do ciasta drożdżowego robimy z drożdży z cukrem i mlekiem

Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, zalewamy mlekiem i mieszamy.

Miskę z rozczynem zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

W międzyczasie roztapiamy masło i je studzimy.

Przygotowanie ciasta

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Gdy rozczyn zwielokrotni swoją objętość, zabieramy się za przygotowanie ciasta.

Do miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, rozczyn. Miksujemy długo.

Po kilkunastu minutach dodajemy powolutku roztopione masło.

Pozwalamy robotowi wyrabiać ciasto przez kolejne kilkanaście minut, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścian miski.

Gotowe ciasto w misce od robota przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie jagód

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem
Jagody posypujemy cukrem oraz mąką ziemniaczaną

Jagody myjemy, osuszamy, przebieramy, usuwamy zielone ogonki. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, posypujemy cukrem, mieszamy.

formowanie i pieczenie jagodzianek

Domowe jagodzianki z cukrem pudrem
na ciasto drożdżowe wykładamy porcje jagód

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy mikserem - tak pozbywamy się pęcherzyków powietrza. Ciasto rwiemy na 15 porcji. Na stolnicę wysypujemy mąkę.

Każdy kawałek ciasta wyrabiamy chwilę w dłoniach, rozpłaszczamy na placuszek. Na każdym placuszku kładziemy porcję jagód. Zlepiamy brzegi ciasta.

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zachować między nimi odstęp. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie pieczemy 20 minut w 180 st. C.

Przed podaniem jagodzianki oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.


Tagi:

jagodzianki