Sposób przygotowania:
Domowe jagodzianki z cukrem pudremPrzygotowanie rozczynu
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, zalewamy mlekiem i mieszamy.
Miskę z rozczynem zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie roztapiamy masło i je studzimy.
Przygotowanie ciasta
Gdy rozczyn zwielokrotni swoją objętość, zabieramy się za przygotowanie ciasta.
Do miski robota planetarnego przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, rozczyn. Miksujemy długo.
Po kilkunastu minutach dodajemy powolutku roztopione masło.
Pozwalamy robotowi wyrabiać ciasto przez kolejne kilkanaście minut, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścian miski.
Gotowe ciasto w misce od robota przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie jagód
Jagody myjemy, osuszamy, przebieramy, usuwamy zielone ogonki. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną, posypujemy cukrem, mieszamy.
formowanie i pieczenie jagodzianek
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy mikserem - tak pozbywamy się pęcherzyków powietrza. Ciasto rwiemy na 15 porcji. Na stolnicę wysypujemy mąkę.
Każdy kawałek ciasta wyrabiamy chwilę w dłoniach, rozpłaszczamy na placuszek. Na każdym placuszku kładziemy porcję jagód. Zlepiamy brzegi ciasta.
Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zachować między nimi odstęp. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, a następnie pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Przed podaniem jagodzianki oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.