jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Jaja faszerowane

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jaja faszerowane z chrupiącymi, przyrumienionymi na masle migdałami.

Jaja faszerowane

Składniki:

Jaja faszerowane

 

  • 6 jaj bio ekologicznych
  • 50 g sera pleśniowego typu Rokpol, Dor Blue itp
  • 2 łyżki śmietanki ekologicznej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • pęczek szczypioru
  • 50 g płatków migdałowych bio
  • 1 niewielki ogórek sałatkowy
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • kiełki rzodkiewki, brokuła lub takie, które lubisz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Jaja faszerowane
Jaja ugotuj na twardo, ostrym nożem przetnij jena pół ze skorupką, wydrąż delikatnie jaja zachowując skorupki. Posiekaj (lub rozgnieć widelcem) jaja, dodaj pokruszony ser, masło, śmietankę i posiekany szczypior (część zostaw do dekoracji) - wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Napełnij skorupki masą, panieruj w płatkach migdałowych i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym na niewielkim ogniu do chwili, aż migdały będą ładnie zarumienione. Ułóż na talerzykach udekorowanych ogórkiem i szczypiorkiem.