sylwus469

sylwus469

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Jaja marmurowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smacznego :)))))))))))))))))))))

Jaja marmurowe

Składniki:

Jaja marmurowe

 

  • 12 jajek
  • 2 litry mocnej, zielonej herbaty
  • 2 łyżki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Jaja marmurowe
Umieścić jajka w wodzie i zagotować. Gotować około 1-2 minuty, zdjąć z ognia i ostudzić. Rozbić ich skorupki tak, by przerwać błonkę, ale zawartość jajek nie wypłynęła. Delikatnie umieścić z powrotem w naczyniu i zalać herbatą. Przyprawić sosem sojowym i doprowadzić do wrzenia. Gotować około półtorej godziny, od czasu do czasu uzupełniając płyn. Wskazówki: Jeśli zależy nam na wyrazistym kolorze jajek, można zastosować czarną herbatę (lepiej barwi) zamiast zielonej. Z tego samego powodu warto użyć ciemnego sosu sojowego.

Tagi:

jajko sosy jajka