Sposób przygotowania:
Jaja sadzone w rzodkiewce
Myjemy i obieramy rzodkiewki. Wszystkie zdrowe liście siekamy drobniutko, wkładamy do rondelka o wysokim brzegu, zalewamy bulionem i wstawiamy na ogień. Rzodkiewki kroimy w plasterki lub ścieramy zostawiając kilka do dekoracji. Do liści dodajemy plasterki rzodkiewki , dodajemy pieprz ziołowy, posiekany drobno czosnek - gotujemy do miękkości (około 10 min.) Zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Zmniejszamy ogień. W jarzynce robimy zagłębienia w które wbijamy jaja. Trzymamy rondel ma małym ogniu około 5 minut do chwili, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podajemy jaja sadzone w rzodkiewce z młodymi ziemniakami udekorowane rzodkiewką i kwiatem cebulki siedmiolatki.
Netka
mysza75
jaNina
Zapraszam! Jajeczka od szczęśliwych kur :) mieszkających w wiejskim gospodarstwie.
darmiona
cris
jaNina
Też tak mam, jak spojrzę na coś co lubię kusi, by pójść do kuchni po przegryzkę :)