jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Jaja w koszulkach na pasztecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka ugotowane w koszulkach na plastrach pasztetu z odrobiną pikantnego sosu- to pyszna świąteczna przekąska!

Jaja w koszulkach na pasztecie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jaja w koszulkach na pasztecie

 

  • 4 jaja
  • 4 plastry pasztetu (jaki lubisz)
  • sos meksykański
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • szczypior do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Jaja w koszulkach na pasztecie
Plastry pasztetu układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Wodę zagotowujemy z octem, Jaja kolejno rozbijamy na talerzyk i delikatnie opuszczamy do wody. Łyżką cedzakową obracamy tak jajo, by białko owinęło żółtko. Po około 4 minutach wyjmujemy je  z wody. Wyjmujemy zagrzane plastry pasztetu na talerzyki, skrapiamy je pikantnym sosem meksykańskim i na każdym układamy jajko w koszulce. Podajemy udekorowane szczypiorem.
Jaja w koszulkach na pasztecie
Jaja w koszulkach dekorujemy szczypiorkiem.

Tagi:

sosy pasztet