Sposób przygotowania:
Jaja w koszulkach w sosie pikatnym
Przygotować sos: cebulę zetrzeć na tarce, dodać do rozgrzanego tłuszczu wraz z przyprawami, pasztetem, ketchupem, chwilę smażyć. Dodoć następnie mąkę, bulion i zagotować mieszając. Po odstawieniu z ognia włać śmietanę. W płaskim rondelku zagotować 1/2 litra wody,dodając sól i ocet. Jajka wybijać kolejno na chochlę i wpuszczać po 2 lub 3 (zależnie od wielkości rondla) na wrzątek.Gotować na słabym ogniu 3-4 minuty. Białko powinno się ściąć, żółtko zaś wewnątrz pozostać miękkie. Wyjmować cedzakową łyżką do osaczania. Po ugotowaniu obciąć nożyczkami wiszące strzępki białka, ułożyć jajka na półmisku, zalać sosem i posypać zieleniną