Sposób przygotowania:
Szparagi zielone na parze z jajkiem w koszulce
Szparagi zielone opłukać i oderwać zdrewniałe końcówki. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować około 10 minut. Jajko wybić na gotującą lekko osoloną wodę i wyjąć łyżką cedzakową.
Przygotować sos z żółtka i mała: masło rozpuścić, wystudzić lekko i dodać żółtka, wymieszać trzepaczką, podgrzać i przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem białym i solą do smaku.
Ułożyć szparagi na talerzu dodać jajko w koszulce i polać sosem.
Przygotować sos z żółtka i mała: masło rozpuścić, wystudzić lekko i dodać żółtka, wymieszać trzepaczką, podgrzać i przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem białym i solą do smaku.
Ułożyć szparagi na talerzu dodać jajko w koszulce i polać sosem.